Veelgestelde vragen

Wie moet ik bellen als er een storing is aan de AED?

U kunt 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag gebruik maken van ons speciale alarmnummer 0854-897674 wanneer u een storing heeft, de AED heeft gebruikt bij een inzet of behoefte heeft aan psychosociale ondersteuning na een calamiteit.

Maakt het uit of een AED binnen of buiten hangt?

In principe kan een AED ook buiten hangen, wel is het van belang een goede isolerende AED kast aan te schaffen. Let op dat de temperatuur tussen de 10 en 30 graden blijft. Als het kouder of warmer is dan dat heeft het nadelige invloed op de batterijduur. Hoe kouder de AED, hoe langer het duurt om het vermogen voor de schok op te bouwen.

Waarom komen jullie de AED op locatie testen?

Wij willen de AED graag zelf fysiek controleren op eventuele mankementen en zodat we weten waar de AED zich bevindt. Alleen op deze manier kunnen wij de maximale inzetbaarheid van uw AED garanderen. Wij voorkomen problemen met uw AED liever dan dat u op het moment van een AED inzet niet kan handelen. Uw AED moet dag en nacht, het gehele jaar in topconditie zijn.

Waarom zou ik het onderhoud aan de AED uitbesteden?

U kunt natuurlijk zelf de houdbaarheid van uw elektroden controleren of de accu na een periode vervangen. Dat zijn eenvoudige handelingen. Wat wij toevoegen is onze ervaring over de staat van de AED, wij testen bijvoorbeeld de levensduur van de accu. Ook controleren we updates en testen we de werking van de AED met een externe tester, dit is een zogeheten “vitaliteitstest”. Als laatste, door ons in te schakelen voorkomt u dat de AED “vergeten” wordt. Wanneer de verantwoordelijke van functie verandert of de vereniging verlaat, gebeurt het regelmatig dat er ook geen nieuwe beheerder voor de AED wordt aangesteld. Door een AED onderhoudscontract af te sluiten voorkomt u dergelijke situaties. 

Kan iedereen een AED bedienen?

Een AED is eenvoudig te bedienen dankzij de eenvoudige werking en het feit dat de AED zelf aangeeft wanneer u de schok moet toedienen. Veel AED’s hebben een gesproken instructie of zelfs video instructies. 

Hoe vaak komt een hartstilstand voor in Nederland?

In Nederland krijgen ongeveer 300 mensen per week een plotselinge hartstilstand. Voor meer informatie kijkt u op de website van de Hartstichting.